Κυριακή, Νοεμβρίου 19, 2006

Σκιές που μιλούν ακατάπαυστα 3

Σε μία κρυφή αποθήκη κατέβηκαν σιγά σιγά, το φως ίσα που φώτιζε πρασινωπό, ο Πετρόπουλος μέχρι να κατέβουν ήταν αμίλητος.

Μόλις όμως μπήκαν στον χώρο κάποιος άρχισε να μιλά ακατάπαυστα κάτι που σόκαρε την Σμάρω, και τον ρώτησε "Τι υπάρχει εδώ μέσα;"

Η απάντηση ήταν: "Η μητέρα σου".


Μην φοβάσαι, δεν είναι φάντασμα, ούτε τίποτα το παραφυσικό. Οι σκιές αν παρατηρήσεις είναι ολογράμματα. Όσα βίντεο είχα τραβήξει την μητέρα σου όταν είμασταν μικροί τα μετέτρεψα. Άλλες φορές παίζουμε επιτραπέζιο άλλες τσακώνεται μαζί μου και μου λέει να σταματήσω να τραβάω. Όλα αυτά πριν το ατύχημα που μας χώρισε για πάντα. Έκανα χρόνια να βρω ένα ίχνος της. Είχα πάρει ήδη το ελιξίριο της νεότητας. Είμαι ο θείος σου Σμάρω, ο θείος σου.

Για πρώτη φορά ακούστηκε ένας τόνος συγκίνησης στην φωνή του Πετρόπουλου. Η Σμάρω παγωμένη έβλεπε τις σκιές ενός παρελθόντος να κυλούν στους τοίχους. Ήταν σκιές ενός μικρού παιδιού, που μερικές φορές το σήκωναν ψηλά κάποιες μεγαλύτερες. Ήταν ο παππούς ... και η γιαγιά της αυτές οι σκιές, οι πραγματικοί, όχι οι φρικτοί γονείς των φρικτών θετών της γονιών. Η σκέψη την ανατρίχιασε. Οι περισσότερες όμως ήταν της μικρής. Έδωσε προσοχή σε αυτά που έλεγαν και οι διάλογοι ήταν όντως ανάμεσα σε παιδιά, ή γλυκόλογα μεγάλων προς τα παιδιά τους.

"Την μητέρα μου δεν την γνώρισα ποτέ, όταν ήμουν δύο μηνών... από καρκίνο."

Τα έμαθα όλα αργότερα Σμάρω, κι ο πατέρας σου πέθανε πριν από αυτήν σε ατύχημα. Πέρασες δύσκολα χρόνια αλλά τα κατάφερες να επιβιώσεις.

"Μάλλον πλέον δεν πρέπει να αναρωτιέμαι για την υποτροφία στο Παγκόσμιο Πανεπιστήμιο, ποιος τα πλήρωσε τα δίδακτρα. Αλλά γιατί δεν ήρθατε ποτέ να με βρείτε; Αυτό θα ήταν το καλύτερο. Και γιατί μου το λέτε τώρα; Ξέρετε ότι αν αρνηθώ να συνεχίσω παίρνοντας την δική σας ζωή, θα πρέπει να περιμένω χρόνια μέχρι να βγει το ελιξίριο κανονικά στην αγορά μαζί με τους υπόλοιπους. Αυτό θέλετε να πετύχετε;"


Το παιχνίδι της μοίρας στην οικογένεια μας είναι ακόμα χειρότερο. Όχι, θα συνεχίσεις με το πείραμα, τους λόγους θα τους ανακαλύψεις στην πορεία γιατί ποτέ δεν σε βρήκα προσωπικά να σου πω ότι έχεις έναν αληθινό συγγενή, τον μοναδικό σ'αυτήν την Ήπειρο που ζούμε. Εδώ κάτω υπάρχει ένα ακόμα μυστικό.